Jaaroverzicht vogels in Westerwolde 2020

Ongeveer rond de kerstdagen blik ik altijd terug op het afgelopen vogeljaar in Westerwolde. Zo ook dit jaar, 2020. Het was een jaar die de meeste mensen waarschijnlijk snel willen vergeten, en terecht. We weten ook allemaal wel waarom. Gelukkig is vogelen een hobby die zelfs tijdens een pandemie gewoon uitgeoefend kan worden (tot op zekere hoogte). Dit betekende dan ook dat er dit jaar, naast een flinke totaallijst, ook een aantal erg leuke regiosoorten werden gevonden. In onderstaand verslag is te zien welke soorten dat waren, veel leesplezier!

Op deze foto is het totaal aantal waargenomen soorten per jaar te zien vanaf 2010. Het jaar 2020 heeft zo te zien een erg mooi aantal opgeleverd van 209 soorten! Ik ben benieuwd of we komend jaar wellicht het record van 2012 kunnen verbreken!

Hoenders
Opnieuw een erg slecht jaar voor de patrijs. De soort is in slechts 6 kilometerhokken waargenomen. Omdat patrijzen soms nogal lastig te vinden zijn, zullen de aantallen in werkelijkheid waarschijnlijk nog wel hoger liggen. Dit neemt niet weg dat deze soort een flinke afname laat zien de laatste jaren. Dit jaar zijn er nog patrijzen gezien bij Holte, Onstwedde (Scholtweg en Esweg), op de Wester Esch (Wessinghuizen) en bij Laudermarke. Zie je een patrijs in Westerwolde? Geef je waarneming vooral door op waarneming.nl!

Ganzen
Sneeuwgans is erg zeldzaam in Westerwolde en wordt nooit jaarlijks gezien. Dit jaar werden er echter twee overvliegende vogels (witte vorm). Gezien bij de Gaast (Blijham). Op de foto's is te zien dat de vogels een gaaf verenkleed hebben. De poten zijn lastig te zien, maar er is op de foto in ieder geval bij alle twee de vogels geen ring zichtbaar. Ze zullen daarom het voordeel van de twijfel krijgen. Dat er bij meldingen van de sneeuwgans extra goed op ringen gelet moet worden is zeker, aangezien er op 29 november een vogel (blauwe vorm) met een gele kweekring gevonden werd. Deze zat in de Zijdstukken (Stadskanaal) tussen de grauwe ganzen. Op 30 december vonden Mark en Nico de Vries een witte vorm sneeuwgans in het Hebrecht. Door de grote afstand kon niet worden vastgesteld of de vogel geringd was. Kleine rietganzen werden zoals gewoonlijk weer op verschillende locaties in de regio waargenomen, voornamelijk tussen toendrarietganzen. Vooral in de omgeving van Stadskanaal, Onstwedde, Rhederveld en Sellingerbeetse werden dit jaar kleine rietganzen gemeld. Dit zijn dan ook de plekken waar in de regio de meeste toendrarietganzen verblijven. Het hoogste aantal kleine rietganzen die in 2020 op één plek gemeld werd, was 14. De waarnemingen van de casarca nemen toe in de regio. Dit jaar werden er onder andere casarca’s gezien bij Zuidveld, Ellersinghuizerveld (Harpel), Sellingerbeetse, Bourtange, Veenhuizerstukken, Ter Apel, Smeerling en Hebrecht. De meest opmerkelijke melding was echter een geslaagd broedpaar van deze soort in Westerwolde. Er is gebroed in de omgeving van het Rietfilter bij Sellingen. Aanvankelijk werden er twaalf jongen geteld, hier zijn in ieder geval acht van groot geworden. Op 27 juli vloog er een groep van 24 casarca’s over Telpost Zuidveld, één van de grootste groepen die in Westerwolde gezien is. 

Sneeuwganzen, de Gaast 02-05-2020. foto Jan van der Woude

Kleine rietganzen, Onstwedde 18-12-2020. foto Rik Wever

Casarca's (pullen), Ter Walslage 23-05-2020. foto Dietrich Meijer

Eenden
Een bijzondere waarneming werd gedaan op 17 oktober. Rik Wever en Maike van der Velde vonden een vrouwtje eider op de Sellingerbeetse. Voor zover bekend is dit pas de derde waarneming van deze soort voor Westerwolde. Voor een aantal vogelaars was dit een erg welkome nieuwe regiosoort. De vogel is met zekerheid twee dagen aanwezig geweest. Brilduikers werden gezien op de locaties waar je ze ook verwacht, namelijk in de Veenhuizerstukken en op de Sellingerbeetse. Op 14 februari werd er ook een mannetje gezien in de Gaast (Blijham), die destijds overstroomd was door de hoge waterstanden in die periode van het jaar. Dit jaar was er één melding van Brilduiker in september: een vrouwtje op de Beetse. Alle andere vogels werden in de periode oktober – februari gezien. Nonnetjes werden dit jaar tot in april gezien in de Veenhuizerstukken. Er kwamen van deze soort dit jaar geen meldingen uit andere gebieden. Het hoogste aantal dat bij elkaar gezien werd, was zes vogels. Op 25 maart werd er een hybride ringsnaveleend x kuifeend gevonden in de Veenhuizerstukken Zuid. Dit betreft het eerste geval van deze hybride voor Groningen. Het geval is inmiddels door de CDNA aanvaard.

Eider (vrouw), Sellingerbeetse 17-10-2020. foto Rik Wever

Duiven
Toch nog vier verschillende locaties voor zomertortel in Westerwolde dit jaar. Het begon met een zingende vogel in Parc Emslandermeer (Vlagtwedde). Op 26 mei werden hier zelfs twee verschillende vogels zingend gehoord (man/vrouw?), dus mogelijk een broedgeval. Op 21 mei werd een vogel zingend gehoord in het Metbroekbos, maar hier kwamen geen vervolgwaarnemingen van helaas. Op 22 juni werd een vogel gehoord bij het Roelagerbos (Ter Apel). Begin juli werd een zingende zomertortel bij Höfte gehoord door Jan Loots. De soort is in Westerwolde gelukkig nog niet verdwenen!

Rallen en kraanvogels
Op 18 juli werden er twee kwartelkoningen gemeld in Ter Wupping. Echter zijn er geen vervolgwaarnemingen gedaan na deze waarneming, ondanks dat er mensen nog ’s nachts geluisterd hebben. Op 25 en 26 april zat er een porseleinhoen in de Gaast (Blijham). De vogel liet zich voornamelijk ’s nachts goed horen. Op 22 juni werd er ’s nachts tevens een Porseleinhoen gehoord aan de Sikkenbergweg bij de Veenhuizerstukken. Dit betrof zeer waarschijnlijk een overvliegende vogel op trek. Op 10 mei werden er, wederom aan de Sikkenbergweg, twee vrouwtjes kleinst waterhoen gehoord (en opgenomen) door René Oving. Het betroffen zeer waarschijnlijk vogels op doortrek aangezien er geen vervolgwaarnemingen waren. De Veenhuizerstukken is mogelijk geschikt broedbiotoop voor deze soort. Kraanvogels werden het hele jaar door wel gezien in de regio, met de zwaartepunten in oktober/november en maart. De grootste groep op doortrek betrof een groep van 34 vogels. Deze werd gezien op 9 november vanaf Telpost Zuidveld. Dit jaar waren er geen meldingen van Kraanvogels aan de grond. 

Kraanvogels, Vlagtwedde 08-11-2020. foto Be Eelsing

Futen
Geoorde futen werden dit jaar gezien in de Veenhuizerstukken (Noord), het vloeiveldencomplex van de AVEBE en de Sellingerbeetse. De vogels van de Beetse zaten er in september/oktober. De groep van rond de 20 vogels die voorheen altijd op de Sellingerbeetse aanwezig was in de zomer, was dit jaar afwezig.

Steltlopers
In 2020 werden er twee zilverplevieren waargenomen in Westerwolde. De eerste was op 30 september bij de Sellingerbeetse. Dit was een vogel op doortrek en werd niet aan de grond gezien. Hetzelfde verhaal geldt voor de vogel die op 27 oktober over Telpost Zuidveld vloog. Op 7 oktober vloog een luid roepende morinelplevier over Onstwedde. Er is een geluidsopname van de vogel gemaakt, deze is hier te beluisteren. Dit betreft een relatief late melding voor deze soort (hoogtepunt van doortrek is augustus/begin september). Regenwulpen blijven schaars in de regio, maar worden (vooral op doortrek) toch nog regelmatig gezien. Noemenswaardig is een waarneming van 35 vogels bij elkaar op het Ellersinghuizerveld op 18 april. Op 29 april werden er drie steenlopers in zomerkleed gezien op het Ellersinghuizerveld door Pim te Velde. Helaas werden de vogels al snel opgejaagd door een slechtvalk en keerden niet terug. Dit is de eerste gedocumenteerde waarneming van deze soort in Westerwolde. Van 28 april tot en met 5 mei zat er een (vermoedelijk dezelfde) temmincks strandloper op het Ellersinghuizerveld. Het zou eventueel nog om twee verschillende vogels kunnen gaan, aangezien er van 29 april tot en met 4 mei geen Temmincks strandloper op de plek is gezien. De in Westerwolde veel zeldzamere kleine strandloper werd dit jaar twee keer gezien. De eerste was op 28 augustus in Veenhuizerstukken Noord. De tweede en laatste was op 29 september in Veenhuizerstukken Zuid. Beide juveniele vogels. Op 4 mei zat er een adult zomerkleed bonte strandloper op het Ellersinghuizerveld. Op 2 september vloog één vogel over hetzelfde gebied. Van 2 september tot en met 7 oktober werden er af en toe groepjes Bonte strandlopers gezien in Veenhuizerstukken Zuid, met een maximum van 21 vogels op 29 september. Houtsnippen werden op verschillende plekken in de regio gezien. Noemenswaardig zijn de meldingen van baltsende vogels: op 3 mei in het Vledderbos, op 3 juni in Ter Borg en op 27 juni bij de Ruiten Aa in Sellingen (tijdens nachtvlinderen). Op 2 juli werd deze vogel nogmaals waargenomen. Bokjes werden in het vroege voorjaar gezien in de Doezekampen en langs de Ruiten Aa bij SmeerlingZwarte ruiters werden gezien in de Veenhuizerstukken (Noord), in de Doezekampen, het Ellersinghuizerveld en in het najaar in Veenhuizerstukken Zuid. De grootste groep bestond uit 16 vogels op 24 april op het Ellersinghuizerveld

Steenloper, Ellersinghuizerveld 29-04-2020. foto Pim te Velde

Meeuwen en sterns
Op 15 april werd er een derde kalenderjaar zwartkopmeeuw gevonden in de Veenhuizerstukken Noord. De vogel bevond zich in een groepje kokmeeuwen. Er was ook een najaarsgeval, namelijk een jonge vogel op 30 september in de Veenhuizerstukken Zuid. Ondanks dat de soort nog steeds erg zeldzaam is in de regio, wordt  de zwartkopmeeuw inmiddels jaarlijks gezien. Een andere meeuwensoort die in de regio vaker gezien wordt, is de pontische meeuw.  Waarnemingen kwamen uit het voorjaar uit Ter Apel, Ellersinghuizerveld, Sellingerbeetse, Veenhuizerstukken (Noord), Sellingen en Onstwedde. In november en december werden vier verschillende vogels gezien op de afvalverwerking van Ganzenwinkel in StadskanaalGeelpootmeeuwen werden in de regio minder gezien dan pontische meeuwen. Op de afvalverwerking in Stadskanaal werden dit jaar vier verschillende vogels gezien: een 2kj op 6 februari, een 1kj op 28 november en op 28 december en een 3kj op 7 december. Op 12 en 24 november werd een 3kj (vermoedelijk dezelfde vogel) gezien op de Sellingerbeetse aan de Zevenmeersveenweg. Op 5 november werd een 1kj gezien op doortrek vanaf Telpost Zuidveld. Op 28 december werd er een adulte grote mantelmeeuw gezien op de afvalverwerking in Stadskanaal. Dit is de enige waarneming van deze soort dit jaar in de regio. Grote mantelmeeuw is toch opmerkelijk zeldzaam in Westerwolde. Er was dit jaar maar één waarneming van de zwarte stern: een groepje van drie vogels boven de Sellingerbeetse op 28 april. Geen enkele waarneming uit de Veenhuizerstukken dus in 2020. 

Pontische meeuw, vuilstort Stadskanaal 07-12-2020. foto Rik Wever

Grote mantelmeeuw, vuilstort Stadskanaal 28-12-2020. foto Rik Wever

Reigers en ooievaars
In 2020 zijn er vier zwarte ooievaars gezien in de regio. De eerste op 10 april overvliegend over de Sellingerbossen, op 30 mei overvliegend over de Wester Esch, op 7 juni over Rijsdam en op 1 augustus wederom een vogel over de Sellingerbossen. Enkel overvliegende vogels dus dit jaar. Een roerdomp werd zowel op 2 als op 13 juli gezien in de Rietfilter bij Laude. In dit zelfde gebied werd op 28 juni een zingende woudaap gevonden door Nico de Vries. De vogel was overdag ook erg actief, en werd door een enkele waarnemer zelfs ook even gezien. De laatste waarneming van deze vogel was op 3 juli. Dit betrof één van de hoogtepunten van dit jaar in de regio. Mogelijk werd in het voorjaar ook een woudaap gehoord in de Gaast, maar deze waarneming bleef onzeker, ook waren er geen vervolgwaarnemingen. Een andere leuke reigersoort die dit jaar in de regio werd gezien was een jonge kwak op 27 mei. De vogel zat bij de visplas van Wollinghuizen. De vogel is zeker één dag aanwezig geweest. Het betreft het eerste met een foto gedocumenteerde geval voor de regio. Dit jaar waren er maarliefst vier verschillende waarnemingen van purperreigers in Westerwolde. De eerste was op 23 april in de Veenhuizerstukken Noord, en kon fraai worden gefotografeerd. Op 24 april werd een jonge vogel gezien aan de noordkant van de Gaast (Blijham). Op 27 april werd een (vermoedelijk) adulte vogel overvliegend gefotografeerd in de Veenhuizerstukken Noord. Op 13 september was er een melding van een Purperreiger in Holte.

Kwak, Wollinghuizervisplas 27-05-2020. foto Rik Wever

Purperreiger, Veenhuizerstukken Noord 23-04-2020. foto Johan van Beilen

Roofvogels
Een adult vrouwtje steppekiekendief werd op 4 juni gezien bij Over den Dijk, bij Sellingen. Op 30 augustus was een 2kj mannetje aanwezig in de Vriescheloër VennenGrauwe kiekendieven werden zoals gewoonlijk het vaakst gezien in de omgeving van Blijham en Vriescheloo. Op doortrek werden ook grauwe kiekendieven gezien bij Sellingerbossen, Ellersinghuizerveld, Adamsbos, Wedderveer, Wessinghuizen en Doezekampen. 2020 was een goed jaar voor rode wouw, er werden relatief veel vogels op doortrek gezien, voornamelijk in de maanden maart en april. Zwarte wouw blijft in Westerwolde een zeer zeldzame doortrekker, die dit jaar dan ook maar twee keer gezien is: de eerste op 22 april boven de Veenhuizerstukken Noord, en op 21 mei boven de Breewisch bij Jipsinghuizen. Dit jaar waren er vrij veel waarnemingen van zeearend. De eerste op 5 maart boven het Roelagebos Ter Apel, vervolgens op 25 en 26 maart een vogel ter plaatse op het Ellersinghuizerveld, op 12 april twee vogels over Wedderveer, op 17 april over Wessinghuizen, op 19 april een adulte vogel ter plaatse in de Doezekampen en op 9 augustus weer een vogel over Wedderveer. Op 16 september werd een jong beest gefotografeerd in Veenhuizerstukken Noord, en in oktober/november zwierf vermoedelijk steeds dezelfde zeearend door de regio, die voornamelijk vanaf Telpost Zuidveld werd gezien. Dit betrof een adulte vogel en werd het vaakst gezien in de grensstreek. De bekende ruigpootbuizerd was dit jaar zowel het begin als het eind van het jaar weer aanwezig in de Vriescheloër Vennen. Ook werden er ruigpootbuizerds gezien in de Doezekampen op 20 maart, en vanaf Telpost Zuidveld op 1 november. Visarenden werden in Westerwolde dit jaar ook weer relatief veel gezien op doortrek. De vroegste waarneming was al op 28 maart. Wespendieven werden ook veel gezien in 2020, in Westerwolde hebben dit jaar weer meerdere paren gebroed. Op 23 juni zag Rik Wever een vale gier vliegen vanaf Smeerling richting west. De vogel kon helaas niet door anderen opgepikt worden, ondanks dat de vogel vrij laag vloog. Het betreft de derde waarneming van deze soort voor Westerwolde. Smelleken is en blijft een schaarse soort in de regio, maar wordt in de wintermaanden met regelmaat waargenomen. In 2020 werd de soort voornamelijk gezien vanaf Telpost Zuidveld in de maanden september en oktober. Boomvalken werden in de zomermaanden ook weer regelmatig in Westerwolde waargenomen, voornamelijk in de omgeving van Sellingen

Ruigpootbuizerd, Vriescheloër Vennen 21-01-2020. foto Cor de Jong

Vale Gier, Onstwedde 23-06-2020. foto Rik Wever

Uilen, spechten en hoppen
Dit jaar werden er verschillende velduilen gezien in de regio. De eerste melding kwam op 14 februari vanuit de Gaast, hier werden drie vogels jagend gezien. Op 25 maart werd een vogel ter plaatse bij de Ruiten Aa bij Vlagtwedde gevonden. Op 12 november werd een velduil gefotografeerd in de Vriescheloër Vennen. Op 19 november werd er een waarneming gedaan bij Veelerveen. Dit jaar werden er ook waarnemingen gedaan van oehoe en steenuil, om verstoring te voorkomen zullen er geen locaties genoemd worden. Op 3 mei werd een hop gezien in een tuin bij Bourtangerschans. Op 5 juni werd er een hop bij de Gaast gefotografeerd. Het betrof in beide gevallen helaas eenmanswaarnemingen. Op 27 april kon een in Veenhuizerstukken Zuid aanwezige draaihals fraai vastgelegd worden. Ook dit betrof een eenmanswaarneming van korte duur. Middelste bonte spechten werden dit jaar veel gezien. Voornamelijk in de omgeving van Ter Apel, maar ook bij Laude, Ter Borg en Metbroekbos hebben zich (nieuwe) territoria gevestigd. De soort breidt zich duidelijk uit in de regio. Ook voor de kleine bonte specht was het een uitstekend jaar, met meer dan honderd waarnemingen. De soort werd het vaakst gezien op de bekende plekken, zoals bij Ter Apel, Ter Borg en Sellingen. Ook rondom Smeerling werd de soort regelmatig gezien. Zwarte spechten werden gezien/gehoord in de Sellingerbossen, Middelbroek en Roelagebos bij Ter Apel en Ter Borg. Op 26 september werd een zwarte specht op trek gezien vanaf Telpost Zuidveld.

Draaihals, Veenhuizerstukken Zuid 27-04-2020. foto Pim te Velde

Zangvogels
Grauwe klauwier doet het als broedvogel goed in Westerwolde. Uit een voorzichtige schatting bleek dat er minimaal 15 tot 18 paar in de regio gebroed hebben dit jaar. Op 2 april zat er een klapekster in de Doezekampen. De vogel was echter maar één dag aanwezig. Op 12 november werd er echter sinds jaren weer een overwinterende klapekster gevonden in de regio. De vogel bevindt zich in de Rietfilter bij Laude. Na een winter van afwezigheid bleek op 24 december dat de bonte kraai van Holte toch nog in leven was. De vogel zat weer op exact dezelfde plek als voorgaande winters, maar was in de winter van 19/20 dus afwezig. In ieder geval goed nieuws voor de jaarlijsters! (voor mij dus :-)). Het was een erg goed jaar voor raven in Westerwolde, de soort werd vergeleken met andere jaren erg veel gezien. De omgeving van Sellingen (Ter Borg) is de beste plek om de soort te zien, hoewel je eigenlijk overal in de regio wel kans maakt tegenwoordig. Kuifmees blijft toch relatief schaars. Meldingen kwamen dit jaar uit de Sellingerbossen, Roelagerbos, Middelbroek, Liefstingsbroek en Laude. Opmerkelijk was een groep van 21 kuifmezen bij elkaar in de Sellingerbossen op 25 september. Baardmannen werden gezien op de bekende plekken: het Rietfilter bij Laude en in de Veenhuizerstukken (Noord). Buiten deze twee gebieden blijft de soort erg zeldzaam in de regio. Boomleeuwerik is amper nog een zeldzaamheid te noemen. De soort dook in 2020 op veel plekken zingend op, en was in het najaar op doortrek ook vrij algemeen. In het voorjaar is de soort erg veel waargenomen in Ter Borg. De fluiter deed het dit jaar ook vrij goed. De soort werd buiten de bekende plekken (Sellingerbossen, Ter Apelerbossen, Ter Borg) ook gezien en/of gehoord bij Bourtange, Onstwedde, Jipsinghuizen en de Kromme Wijk bij Alteveer. Op 22 oktober vonden Rik Wever en opa (Otto Wolfs) een bladkoning bij Bourtangerschans. De vogel was erg vocaal en liet zich uitstekend zien en fotograferen. Dit is de enige waarneming van bladkoning in Westerwolde dit jaar. Hoewel de soort landelijk gezien steeds algemener wordt, is de soort in de regio nog steeds zeer zeldzaam. 

Klapekster, Rietfilter (Laude) 12-11-2020. foto Rik Wever

Bladkoning, Bourtangerschans 22-10-2020. foto Rik Wever

Rietzangers werden voornamelijk gezien en gehoord in de Veenhuizerstukken, het Rietfilter bij Laude en de Gaast. Ook werden er rietzangers gehoord in Ter Wupping en op het Ellersinghuizerveld. De soort heeft in de regio een goed jaar achter de rug. Spotvogels werden door de hele regio weer gezien en gehoord dit jaar, de soort is tegenwoordig zelfs vrij algemeen te noemen. Hetzelfde geldt voor sprinkhaanzanger, hoewel de waarnemingen van deze soort toch voornamelijk uit de Veenhuizerstukken en de Gaast komen. Waarnemingen van snor kwamen uit het Rietfilter bij Laude, de Veenhuizerstukken Noord en de Gaast. Mogelijk waren er twee of zelfs drie vogels aanwezig in de Veenhuizerstukken. De soort blijft buiten deze gebieden echter extreem zeldzaam in Westerwolde. Vuurgoudhanen werden ook op verschillende locaties in de regio gezien. Waarnemingen van zingende vogels kwamen echter voornamelijk uit de Ter Apelerbossen en het Liefstingsbroek (en omgeving). In het najaar (voornamelijk september) bevinden zich vaak vuurgoudhaantjes in groepjes mezen. Zo ook in Westerwolde dit jaar. Op 23 oktober vond Rik Wever een taigaboomkruiper in de Sellingerbossen. Welke ondersoort het is, is (nog) niet bekend. Mogelijk gaat het om kortsnavelboomkruiper. Dit is de eerste zekere waarneming van deze (onder)soort in Westerwolde sinds 2014. Beflijsters werden vooral gezien in april, het betrof kleine groepjes. In het najaar werd de soort enkel gezien op doortrek vanaf Telpost Zuidveld, met als hoogste aantal zes vogels op 26 oktober. 

Taigaboomkruiper, Sellingerbossen 23-10-2020. foto Rik Wever

Ook de nachtegaal kende een uitstekend jaar. Er werden in totaal maarliefst achttien verschillende vogels waargenomen. Er zaten onder andere verschillende vogels in het Pagedal bij Stadskanaal. Daarnaast werd de soort ook in grote(re) tuinen aangetroffen. Paapjes werden juist minder vaak gezien. In het voorjaar zaten ze op de bekende plekken, de Gaast en Veenhuizerstukken. Daarnaast werden er ook paapjes op het Ellersinghuizerveld, Doezekampen en bij Ter Apel gezien. In het najaar werden zoals gewoonlijk vooral jonge beesten waargenomen, onder andere vanaf Telpost Zuidveld. Engelse kwikstaarten werden gezien op het Ellersinghuizerveld op 28 april en in de Veenhuizerstukken Noord op 29 augustus. Deze (onder)soort wordt de laatste jaren steeds vaker aangetroffen in de regio. Noordse kwikstaarten werden in april gezien in de Veenhuizerstukken Noord (maximaal twee vogels) en bij Sellingen (drie vogels). Op 25 mei werd er ook een mannetje gezien op het Ellersinghuizerveld, en op 28 augustus weer een in de Veenhuizerstukken Noord. Grote gele kwikstaarten zijn in de doortrekperiode alles behalve zeldzaam te noemen in de regio. De soort werd dit jaar, vooral in het najaar, weer veel gemeld. In het voorjaar is deze soort te vinden bij de sluizen in de omgeving van Ter Apel. In april werden er twee rouwkwikstaarten gezien in de Veenhuizerstukken Noord. Op 25 juni werd er een vogel gezien bij Onstwedde. De (onder)soort is zeer schaars in de regio. Dit jaar zijn er twee grote piepers gezien en/of gehoord in de regio. De eerste was op 6 oktober, een overvliegende vogel over Onstwedde. Deze vogel kon gedocumenteerd worden. De tweede was op 9 oktober, toen vloog er een vogel over Telpost Zuidveld. Een erg fraaie soort dit jaar was een adult zomerkleed roodkeelpieper. De vogel werd door Nico de Vries gevonden in de Veenhuizerstukken Noord op 22 april. Het beest was de hele dag aanwezig en liet zich erg goed zien. 

Roodkeelpieper, Veenhuizerstukken Noord 22-04-2020. foto Nico de Vries

Grote- en kleine barmsijzen werden dit jaar maar weinig gezien. In het vroege voorjaar zijn er enkele grote barmsijzen gemeld in het Pagedal. De barmsijzen die in het najaar werden gezien, bleken vaak kleine na controle. Overvliegende beesten kunnen niet vaak gedetermineerd worden. Kruisbekken werden dit jaar weer gezien op meestal de bekende plekken, zoals de Sellingerbossen en Ter Borg. Overvliegende groepjes kruisbekken op doortrek kunnen overal waargenomen worden, zo ook in Westerwolde. Naast type N7 en N3 werd ook kruisbek type N6 vastgesteld in de regio. Op 29 oktober werd er een grote kruisbek gezien in de Sellingerbossen in een groepje gewone kruisbekken. Mogelijk zijn er nog enkele vogels achtergebleven na de invasie in 2016/2017 aangezien 2020 geen invasiejaar betreft. Op 24 oktober werd een europese kanarie op doortrek gemeld, in de Veenhuizerstukken Noord. Dit betreft de enige waarneming van deze soort in 2020. Er werden dit jaar ook weer enkele ijsgorzen waargenomen. De eerste was op 7 oktober over Onstwedde. Op 12 oktober vloog er een vogel over de Rietfilter bij Laude en op 19 oktober en 1 november werden er ijsgorzen gemeld vanaf Telpost Zuidveld. Op 22 oktober was een sneeuwgors kortstondig ter plaatse nabij Telpost Zuidveld, om vervolgens weer door te vliegen richting zuid. Op 6 april werd een overtrekkende grauwe gors gezien in de Veenhuizerstukken Noord. Op 24 november werden er minimaal twee gevonden nabij Ter Haar in een grote groep geelgorzen. Op 3 oktober werd een tikkende gors gezien op Telpost Zuidveld. Mark de Vries zag de vogel van grote hoogte invallen in een kruidenrandje nabij de telpost. De aanwezige tellers konden de vogel helaas niet goed in beeld krijgen, zodat de determinatie niet afgemaakt kon worden. De conclusie was eerst een onzekere dwerggors, omdat de vogel af en toe zacht riep (tikkende roep) in vlucht. Uiteindelijk bleek Lars Kampjes toch nog een goede opname te hebben van deze roep. Na analyse van het sonogram bleek het met zekerheid te gaan om een bosgors! Dit betreft een nieuwe soort voor de regio, en het vierde geval voor de provincie Groningen. De vogel werd door de meeste aanwezige tellers gezien en/of gehoord.

Grauwe gors, Ter Haar 24-11-2020. foto Rik Wever

Tellers op Telpost Zuidveld op 3 oktober (Eurobirdwatch). Op deze dag werd de eerste bosgors voor Westerwolde waargenomen vanaf de Telpost. foto Nico de Vries

En met de bosgors zijn we bij de laatste soort gekomen van dit jaaroverzicht. Ik wil allereerst iedereen hartelijk bedanken voor de mooie foto's die dit jaar gemaakt zijn. Zonder deze foto's zou het jaaroverzicht toch een flink stuk saaier zijn geweest! Het is fantastisch om te zien hoeveel soorten we dit jaar weer met z'n allen hebben mogen ontdekken. Laten we dit in 2021 vooral voortzetten! Bij deze wens ik een ieder een heel gelukkig nieuw jaar, en hopelijk zien we elkaar snel weer in het veld bij een goede soort!

Met vriendelijke groet, Rik Wever

Soorten die dit jaar niet zijn gezien, maar in de andere jaren meestal wel: roodhalsfuut, steltkluut, kluut, dwergmeeuw, lachstern, kleine zilverreiger, grote karekiet.

Soorten die dit jaar wél gezien zijn, maar andere jaren bijna nooit: sneeuwgans, eider, kleinst waterhoen, steenloper, woudaap, kwak, vale gier, taigaboomkruiper, bosgors.

Telpost Zuidveld in de vroege ochtend. foto Stefan Visscher


Reacties

Populaire posts